Bloemendaalseweg 188 A

Overveen

€ 2.250.000 k.k.

View 27 images
Icon woonoppervlakte

290m²

Icon plotSurface

912m²

Icon woningtype

Two under one roof house

Icon slaapkamers

4 Bedrooms

Description

*English text below

DUURZAAM GERENOVEERDE MONUMENTALE VILLA
De charme van een oud huis, het comfort van de toekomst: deze monumentale twee-onder-één-kapwoning uit 1870 is de afgelopen jaren volledig duurzaam gerenoveerd en uitgebouwd zonder daarbij concessies te doen aan comfort en kwaliteit. Binnen de eeuwenoude muren van het pand hebben de huidige eigenaren een modern en klimaatvriendelijk gezinshuis gerealiseerd en daarbij de authentieke elementen zo veel mogelijk in ere hersteld. Het resultaat: een unieke turn-key woning waarin het beste van twee werelden samenkomt.

OUD & NIEUW
Liefde voor historie en natuur gaan hier hand in hand. Zo is voor de onder architectuur ontworpen uitbouw gebruikgemaakt van duurzaam lariks- en accoyahout, wat een spannend contrast oplevert met de gepleisterde buitenmuren en het zinken losangedak van de bestaande bouw. Toch is alles perfect in balans. Waar ooit een oude serre stond, is nu een waanzinnige woonkeuken. Voor de schuifdeuren van de keuken werd het klassieke lijnenspel gehandhaafd, maar het blanke hout geeft ze een eigentijds en robuust karakter. De kozijnen omlijsten de tuin als een schilderij. De gehele benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming die, net als de rest van de woning, wordt verwarmd via een warmtepomp. Het huis is daarmee volledig gasloos. Op de uitbouw ligt een zogenaamd groen dak, dat zowel bijdraagt aan de isolatie van het huis en een goede hemelwaterafvoer als een gezonde leefomgeving voor o.a. insecten.

STRANDGEVOEL
De duinen beginnen letterlijk in de voortuin; de Bloemendaalseweg markeert de grens van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Binnen een kwartier fiets je naar het strand van Bloemendaal aan Zee. Al begint het strandgevoel al zodra je de voortuin in loopt. Via een schelpenpad bereik je door een zee van wuivend gras en wilde bloemen de voordeur, die toegang geeft tot de aanbouw. Daarin bevindt zich niet alleen de lichte woonkeuken (plafondhoogte: ca. 3,5 meter), maar ook een slaapkamer met badkamer ensuite. Vanuit het bed heb je uitzicht op de omsloten achtertuin die het gevoel geeft dat je midden in het bos ontwaakt. Datzelfde geldt voor de master bedroom op de eerste verdieping. Gordijnen open, kop koffie op bed, luisteren naar de vogels: relaxter kun je je dag niet beginnen. En je kunt ’m al net zo ontspannen afsluiten. Bij de houtkachel onder de veranda in de tuin of bij duinmeer Het Wed, dat op vijf minuten van het huis ligt. De perfecte plek om op een zomerse avond nog even naartoe te fietsen voor een verfrissende duik.

RUST & RUIMTE
Het pand, Villa Duinrust, werd rond 1870 als een van de eerste huizen in de straat gebouwd. Oorspronkelijk niet als twee-onder-één-kap; begin jaren tachtig van de vorige eeuw werd de woning gesplitst, waaraan het zijn huidige speelse indeling dankt. Tijdens de renovatie zijn historische details, zoals het ornamentenplafond en de originele schouw in de woonkamer, gerestaureerd en werd door het trappenhuis te verplaatsen een logische routing gecreëerd. Elke vierkante centimeter van het huis is onder handen genomen, zodat alles op z’n plek valt. Het is er ruim zonder dat je erin verdwaalt. Het is er warm en gezellig, maar biedt ook de mogelijkheid om je even terug te trekken. In de knusse tv-kamer bijvoorbeeld, waar je ongestoord een spannende film kunt kijken of je favoriete serie kunt bingen.

ALLES IN DE BUURT
Wanneer je al tandenpoetsend door het badkamerraam naar buiten kijkt, ontdek je hoe dicht je bij het centrum van Haarlem bent. Je ziet de Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt al boven de stad uittorenen, binnen 10 minuten fiets je ernaartoe. Al kun je de reuring ook nóg dichter bij huis opzoeken. Je wandelt zo het schilderachtige centrum van Overveen in, waar je alles vindt voor je dagelijkse boodschappen. Zin in een kop koffie, lunch of diner buiten de deur? Ook populaire horecazaken als Stach, Loetje of Nolita zijn op loopafstand. Sowieso bevind je je hier in een ideale uitgangspositie. Het station van Overveen is om de hoek, waardoor je in 25 minuten op Amsterdam CS en – dankzij een uitstekende aansluiting op de Noord/Zuidlijn – binnen 40 minuten op de Zuidas kunt staan.

INDELING
Begane grond: woonkamer, tv-kamer, serre, woonkeuken, slaapkamer met badkamer ensuite, toilet, wasruimte, toegang tot kelder met daglicht (plafondhoogte: 2,64 meter)
Eerste verdieping: 2 slaapkamers, waarvan 1 met badkamer ensuite
Tweede verdieping: 1 slaapkamer, 1 badkamer
Kelder: sportruimte, wijnkelder, technische ruimte / bergruimte
Buitenruimte: zonnige tuin (912 m2) op het westen met veranda, buitenkeuken, schuur en overdekte fietsenstalling

BIJZONDERHEDEN
• Volledig duurzaam en compromisloos gerenoveerd in 2017/2018;
• Turn-key, dus zo te betrekken;
• De hele woning is gasloos en wordt verwarmd door een warmtepomp;
• Gemeentelijk monument;
• Bouwjaar: ca. 1870;
• Woonoppervlak: ca. 290 m2 (bruto woonoppervlak: 350 m2 NEN 2580);
• Inhoud: ca. 1220 m3;
• Perceeloppervlakte: ca. 912 m2;
• 4 slaapkamers en 3 volledige badkamers;
• Bekijk de plattegronden voor de indeling en maten;
• Mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen;
• Uniek gelegen aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland;
• Parkeren op eigen terrein (ruimte voor 2 auto’s), laadpaal, vrij parkeren in de straat;
• Zonnige en besloten tuin met veel privacy, ca. 21 meter diep, ca. 22 meter breed;
• Winkels, scholen en openbaar vervoer op loopafstand;
• Aanvaarding en oplevering in overleg.


SUSTAINABLY RENOVATED MONUMENTAL VILLA
The charm of an old house, the comfort of the future: this monumental semi-detached house built in 1870 has been sustainably renovated and remodeled over the past few years, without making concessions to comfort or quality. Within the old walls of the building, the current owners created a modern and climate friendly family home, while preserving as many authentic details as possible. It resulted into a unique, turnkey house that combines the best of both worlds.

OLD & NEW
This house breathes both love for history and nature. The architectural designed extension for example, was built with sustainable larch wood and accoya wood, a stunning contrast to the plastered outside walls and the zinc patterned roof of the original house. Still, it is a hundred percent balanced. The area formerly taken up by a conservatory, is now an amazing eat-in kitchen. In the sliding doors in the kitchen you can still see the classical linear pattern, but the light wood gives them a contemporary, sturdy look. The window frames look like paintings in the way that they frame the garden. The whole ground floor consists of floor heating that, just like in the rest of the house, works through a heat pump. It makes the house fully gas free. The extension has a ‘green’ roof, which isolates the house and drains the rainwater, but also provides a healthy living environment for insects and more.

BEACH VIBE
The dunes literally start in the front garden: Bloemendaalseweg marks the border of Nationaal Park Zuid-Kennemerland. The beach of Bloemendaal aan Zee is only a fifteen minute bike ride away, but you already feel the beach vibe stepping into the front garden. Via a shell path cutting right through a sea of waving grass and wild flowers, you reach the front door through which you access the extension. In there you will not only find the light living room (with a 3,5 meter high ceiling), but also a bedroom with an en-suite bathroom. From your bed you are able to view the enclosed back garden, giving you the feeling that you just woke up in the middle of a forest. The same goes for the master bedroom on the first floor. Curtains opened, a cup of coffee on your nightstand, listening to birds: it is the perfect relaxing start of the day. And you can end the day in the same calming way, next to the wood stove under the veranda in the garden, or sitting at lake Het Wed, five minutes from the house. The perfect spot to bike to on a hot summer evening, for a refreshing dip in the water.

PEACE & SPACE
The building, Villa Duinrust, was built around 1870 as one of the first houses in the street. Originally it wasn’t a semi-detached house; in the early eighties of the previous century the house was divided, giving it the playful layout that it has today. During the renovation historical details were restored, such as the ornamental ceiling and the original fireplace in the living room. By moving the stairwell, a more logical layout was created. Every square centimeter of the house has been worked on, to create a perfect whole. The house is spacious, without the possibility of getting lost. It is warm and cozy, but there are enough options for some quiet time if needed. For example in the homey tv room, where you can binge-watch movies and series without any disturbance.

EVERYTHING CLOSE
If you happen to look out the bathroom window while brushing your teeth, you will notice how close to the city center of Haarlem you are. From there you can see the Grote or St. Bavokerk on the Grote Markt rising above the city, reachable in ten minutes by bike. Although there is also liveliness even closer to home. The picturesque center of Overveen is just around the corner, where you can buy your daily groceries. Looking for a cup of coffee, lunch or diner out? Popular restaurants like Stach, Loetje and Nolita are within walking distance. In any case, the location is perfect. The Overveen train station is close, from which the train takes you to Amsterdam CS in 25 minutes and – due to the great connection to the Noord/Zuidlijn – to the Zuidas in only 40 minutes.

LAYOUT
Ground floor: living room, tv room, conservatory, eat-in kitchen, bedroom with bathroom ensuite, restroom, laundry room, entrance to the basement with daylight (and a 2,64 high ceiling)
First floor: 2 bedrooms, 1 of which has an en-suite bathroom
Second floor: 1 bedroom, 1 bathroom
Basement: sport area, wine cellar, storage room
Outdoor area: West-facing, sunny garden (912 m2) with veranda, outdoor kitchen, garden shed and roofed bike storage

CHARACTERISTICS
• Fully sustainably renovated in 2017/2018, without concessions;
• Turnkey, can be moved into without any work;
• The house is gas free and heated through a heat pump;
• Municipal monument;
• Construction year: approx. 1870;
• Living space: approx. 290 m2 (gross living space: 350 m2 NEN 2580);
• Capacity: approx. 1220 m3;
• Plot area: approx. 912 m2;
• 4 bedrooms and 3 full bathrooms;
• See the maps for layout and measurements;
• Option for placing solar panels;
• Unique location bordering Nationaal Park Zuid-Kennemerland;
• Parking on private grounds (space for 2 cars), charging station, free parking in the street;
• Sunny, enclosed garden with privacy, approx. 21 meters long and 22 meters wide;
• Shops, primary schools and public transport within walking distance;
• Acceptance and delivery by agreement.

Details

Aanvaarding
Price
€ 2.250.000 k.k.
Status
Available
Acceptance
in consultation
Address
Bloemendaalseweg 188 A
Zipcode
2051 GL
City
Overveen
Build
House type
Villa, Two under one roof house
Build type
Existing
Build year
1870
Maintenance inside
Excellent
Maintenance outside
Excellent
Particulars
Monumental house
Surface and volume
Living surface
ca. 290m²
Plot surface
ca. 912m²
Other surface
ca. 4m²
Volume
ca. 910m³
Layout
Rooms
8
Bedrooms
4
Number of floors
4
Facilities
Alarm, balansventilatie, CCTV, Skyline, Mechanical ventilation, Smoke duct, Sliding door, Cable tv
Energy
Energy label
B
Isolation
Fully isolated
Hot water
Electric boiler owned
Heating
warmtepomp
Exterior areas
Location
In forest area
Garden
Backyard, Frontyard, Side garden
Shed
Free standing, wood
Garage

Location

Street view
Map view
10 min
20 min
30 min
Travel time
Points of interest

Calculate your travel time

Choose your transportation
Maximum travel time
10 min.
20 min.
30 min.
Travel moment
Daluren
Piekuren
Show results

Points of interest

Indicate which points of interest you want to show on the map.

Choose your points of interest
School
Doctor
Pharmacy
Restaurant
Gym
Transportation
Supermarket
Hospital
Church
Dentist
Cinema
Barber
Show results

View sun path

Would you like more information or wish to make an appointment?

Call 020 - 676 66 33, send an email or use the form below to contact us.

The form has successfully been sent. We wil contact you as soon as possible.

Something went wrong while sending the contact form. Check if you correctly filled in all required fields and try again.

When sending this form, I give permission to process my data in the manner described in the privacy statement

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms