NVM Nieuws

2039: Koningin Amalia viert een feestje

Het leek er even niet op, maar in januari 2019 wordt dan eindelijk de Nationale Omgevingsvisie gelanceerd met maar liefst 20 prioriteitsprojecten in heel Nederland. Gesteund door de Nationale Omgevingswet is het de Rijksoverheid die voor een deel de regie terugpakt van gemeentes en provincies. Een ambitieus plan met zowel transformatieprojecten in het stedelijk gebied als uitbreiding aan de randen van de steden gaat van start.

Column Giethoorn

Laatst kajakte ik door Giethoorn en nooit in mijn leven zag ik zoveel huizen te koop te staan. Bij twee op de drie rietgedekte boerderijtjes staat een bord in de tuin. Van krapte op de woningmarkt is geen sprake daar aan het water in Overijssel. Maar of de makelaars er goede zaken doen, waag ik te betwijfelen.

Is de vragenlijst voor de verkoop van een woning verplicht?

De NVM ontvangt iedere week veel vragen. Niet alleen van onze leden, maar ook van consumenten die met een NVM-makelaar te maken krijgen.

NVM uit zorgen over voortgang Nationale Woonagenda

Tijdens het bestuurlijk overleg op 1 november met minister Ollongren heeft NVM-voorzitter Ger Jaarsma zijn zorgen uitgesproken over de voortgang van de Nationale Woonagenda.

Koopwoningmarkt blijkt ondanks herstel verre van gezond

De nadelige gevolgen van de crisis in de periode 2008-2013 lijken inmiddels volledig weggewerkt te zijn, uitgaande van de meest recente gegevens over betalingsachterstanden op hypotheken (geregistreerd door BKR), de door de NHG uitbetaalde verliesdeclaraties en het aantal executieverkopen van woningen (geregistreerd door het Kadaster). Hetzelfde geldt grotendeels voor de restschuldproblematiek als gevolg van de aanhoudende koopprijsstijgingen. Toch blijkt de koopwoningmarkt verre van gezond.

Belemmeringen ondernemers in verhuren dakruimte voor zonnepanelen

Minister Hoekstra van Financiën heeft zich uitgesproken over signalen vanuit de sector dat ondernemers problemen ondervinden als ze hun bedrijfsdak willen verhuren ten behoeve van verduurzaming. Hypotheekverstrekkers kunnen bijvoorbeeld voorwaarden stellen om te voorkomen dat hun onderpand wordt beschadigd, of beschouwen het verhuren van de zonnepanelen als onderhuur.

Leennormen en NHG-premie 2019 bekend

Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de leennormen en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens voor 2019. Ook gaat ze nader in op hypothecaire leningen voor het verduurzamen van de woning.

Column Ger Jaarsma: tweedeling

Het is Code Rood voor de woningmarkt. Op de voorpagina van NVMagazine leggen we uit hoe we uit deze steeds verslechterende situatie van afnemend aanbod, stijgende prijzen en achterblijvende nieuwbouw moeten komen. De overspannen woningmarkt zorgt in ieder geval voor een tweedeling.