Duinlustweg 36

Overveen

€ 6.500.000 k.k.

Bekijk 48 foto's
Icon woonoppervlakte

1352m²

Icon plotSurface

5.800m²

Icon woningtype

Vrijstaande woning

Icon slaapkamers

11 Slaapkamers

Omschrijving

Een vorstelijke buitenplaats

In het oudste duingebied van Zuid-Kennemerland, slechts vier kilometer van zee, ligt het magnifieke landgoed Koningshof. Een perfect gerenoveerd en uniek gezinshuis, dat verrassend licht en sprankelend, elke dag bijzonder maakt!

Overveen is een prachtig dorp in de gemeente Bloemendaal, vlakbij Haarlem, aan de rand van het glooiende duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zandverstuivingen, heidevelden, kreken en kwellen, mooie lanen die door ruige bossen slingeren. En overal de milde, zilte geur van de zee, die op een paar kilometer afstand onvermoeibaar op het strand slaat. Dit is zonder enige twijfel een van de boeiendste en mooiste gebieden van Nederland. Verscholen tussen al het groen liggen fraaie villa’s en voorname buitenplaatsen. Je ziet er vaak niet meer van dan de imposante toegangspoorten. Ze verrezen op zorgvuldig gekozen locaties, bij voorkeur in de uitlopers van de duinen, en bekoren nog altijd met hun pracht en voornaamheid. Het waren de residenties van rijke patriciërsfamilies, die in de achttiende en negen¬tiende eeuw de bekoringen van het buitenleven hadden ontdekt en in de zomermaanden hun patriciërshuizen in de stad verruilden voor een lang verblijf aan zee.

Inmiddels hebben sommige villa’s een bedrijfsmatige doelstelling gekregen, fungeren als representatief hoofdkantoor of conferentieoord, andere bieden onderdak aan een charitatieve instelling of behoren aan Natuurmonumenten. En soms zijn het gepassioneerde particulieren die zich over een landgoed ontfermen en er hun families en bedrijf onderbrengen. Wonen op een landgoed is voor veel mensen een droom, die slechts voor een enkeling daadwerkelijk in vervulling gaat. Niet iedereen durft de ingrijpende renovatie aan, die doorgaans noodzakelijk is om zo’n groot huis weer warmte en comfort te geven. Landgoed Koningshof heeft geluk gehad.

Engelse landhuisstijl
Koningshof werd tussen 1898 en 1900 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse bankier Johannes Luden en zijn echtgenote Mathilde van der Vliet. Mathilde was een telg uit het geslacht van de Borski’s. Destijds behoorde de bankiersfamilie Borski tot de rijkste en voornaamste families van Nederland. Zij hadden in die tijd het enorme duingebied tussen Haarlem en de zee in bezit, dat zij gebruikten als jachtterrein. De familie met nageslacht verbleef afwisselend op Elswout, Duinlust en landgoed Belvedère.

Koningshof werd door architect Abraham Salm ontworpen in een informele interpretatie van de Engelse landhuisstijl, een uitgebalanceerde mix van uiteenlopende bouwstijlen. Geen strenge symmetrie, maar boeiend, speels en vriendelijk. Verspringende en uitgebouwde gevels in rode baksteen met erkers, loggia’s en balkons, een complex pannendak met dakkapellen, slanke, markante schoorstenen en een prachtig torentje dat een weids uitzicht bood over het landschap tot diep in het tegenovergelegen Elswout. De tuin met lange zichtlijnen werd in de Engelse landschapsstijl ontworpen door de beroemde tuinarchitect L.A. Springer, onder meer ook verantwoordelijk voor het park van het belendende landgoed Duin en Kruidberg en delen van het park van Paleis Soestdijk.


Oude luister
Anno 2018 is Koningshof omgeven door bossen, maar aan het begin van de twintigste eeuw bevond het zich op een duintop in het open landschap. Het landgoed van ruim tweehonderd hectare werd altijd door de familie Luden bewoond, tot de laatste nazaat van de familie het in 1962 vererfde aan de Vereniging Natuurmonumenten. De villa en het destijds bijbehorende koetshuis met een parktuin van ruim 6.200 m² werd vervolgens tot circa 2003 verhuurd aan het Nederlands Filmmuseum. De rest van het landgoed werd opengesteld voor het publiek.

Koningshof heeft na het vertrek van het Nederlands Filmmuseum geruime tijd leeggestaan en kwam in 2009 in het bezit van de huidige eigenaren. Het Rijksmonument had weliswaar ernstig te lijden gehad onder de leegstand, maar kwam uiteindelijk in goede handen terecht. De villa werd gedurende twee en een half jaar in grootse stijl gerenoveerd, waarbij het authentieke ontwerp van Salm als leidraad diende. Kosten noch moeite werden gespaard om Koningshof in oude luister te herstellen en te verrijken met moderne faciliteiten voor optimaal wooncomfort. De kantoorvilla werd ontmanteld om het grandioze gezinshuis te laten herleven.

Warm en intiem
Voor zijn tijd was Koningshof een huis vol luxe. Het had een Franse lift, warm en koud stromend water, een badkamer met ligbad en twee keukens. De indeling was doordacht, zoals trouwens alles in huis was ontworpen met een specifieke bedoeling. Personeel en bewoners mochten elkaar niet tegenkomen en hadden hun eigen trappenhuizen, gangen en dienstvertrekken onder de hanenbalken.

Het landhuis biedt circa 1.350 m2 woonoppervlak verdeeld over drie verdiepingen. Hoewel dit zeker een groot huis is, voelt het warm en intiem aan doordat de individuele ruimtes prettige, overzichtelijke afmetingen hebben. De overdekte entree aan de achterzijde (noord) van het huis biedt toegang tot de vestibule en vervolgens tot de monumentale hal met open haard en bordestrap, die enigszins rechts van het midden van de villa ligt. De woon¬vertrekken bevinden zich aan de voorzijde van de villa. De eetkamer met open haard en grote veranda op het oosten, de living met halfronde erker pal zuid, de televisiekamer of vroegere ‘herenkamer’ met open haard op het zuidwesten en de werkkamer met open haard op het zuidwesten. Er is een riante garderobe aan de achterzijde van het landhuis met een doorgang naar de vroegere knechtenkamer en een personeelsgang die naar de woonkeuken met fraaie schouw en de voormalige dienstvertrekken voert.

Alle houtwerk, de lambriseringen, houten schouwen en parketvloeren, de gedecoreerde stucwerk plafonds en trappenhuizen zijn volledig gerenoveerd en waar nodig in stijl vernieuwd, waarbij elk vertrek zijn eigen sfeer terugkreeg en het Engelse karakter niet werd verloochend – geheel in de geest van het authentieke ontwerp van Abraham Salm. Ook de originele lift van Franse makelij is in oude luister hersteld. We vroegen de eigenaar wat er allemaal verbouwd is en de reactie was: wat is er eigenlijk niet gedaan? In de eerste 2,5 jaar werd het huis slechts bevolkt door een leger ambachtslieden. Er zijn tienduizenden speciale dakpannen en stenen ornamenten gebakken om de zichtbare gaten van de tand des tijds te helen. Het hoeft geen uitleg dat het huis dooraderd is met kilometers nieuw leidingwerk, elektra en water. Domotica, computergestuurde verwarmingstechniek, warmtepompen en dergelijke maken dit een zorgeloos direct te bewonen huis. Hier is verbouwd met passie en oog voor detail.

Magnifieke locatie
Op de verdieping bevinden zich acht slaapkamers. De master suite met open haard en aangrenzende kleedkamer en badkamer heeft aan de zijkant een mooi vierkant balkon, gelegen op het oosten. Er zijn nog vier slaapkamers met open haard, drie met een balkon en diverse fraaie badkamers. Op de zolderverdieping (ca. 335 m2), waar in de tijd van de familie Luden het personeel verbleef, zijn nog diverse slaapkamers en een badkamer – nu een ideale speelruimte voor de kinderen met bar, filmzaal en tafeltennistafel. Onder het huis is een riant souterrain met een zwembad, wellness- en fitness-ruimte.

Zo is een van de mooiste landhuizen aan de Nederlandse kust behoed voor verval. De huidige eigenaren hebben alles gedaan om Koningshof zijn grandeur terug te geven en te behouden voor de toekomst. Een vorstelijke villa op een magnifieke locatie in de Randstad, die nieuwe bewoners met alle egards verwelkomt. Het moet toch fantastisch zijn om hier te wonen en als nieuwe eigenaar deel te mogen uitmaken van de roemrijke historie van deze charmante buitenplaats.

Het landhuis is gelegen op erfpacht in eigendom bij Natuurmonumenten. Voor wat betreft het landhuis is dat gelegen op ca. 5800 m2 grond. Het betreft een tijdelijk recht van erfpacht tot 31 juli 2050 met een jaarlijkse canon van ca. € 60.000,-. De huidige erfpachter is bezig met splitsing van het recht waarbij de canon verdeeld/ aangepast zal worden. Er zijn mogelijkheden wellicht meer grond in erfpacht te verkrijgen.

Kenmerken

Aanvaarding
Prijs
€ 6.500.000 k.k.
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Duinlustweg 36
Postcode
2051 AB
Plaats
Overveen
Bouw
Soort woonhuis
Landhuis, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906
Onderhoud binnen
Uitstekend
Onderhoud buiten
Uitstekend
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte
ca. 1352m²
Perceeloppervlakte
ca. 5.800m²
Overig oppervlakte
ca. 38m²
Inhoud
ca. 4736m³
Indeling
Aantal kamers
24
Aantal slaapkamers
11
Aantal verdiepingen
4
Voorzieningen
TV-Kabel, Zwembad, Sauna, Lift
Energie
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
Warmte Terugwininstallatie
Buitenruimte
Ligging
Vrij uitzicht, In bosrijke omgeving
Tuin
Tuin rondom

Locatie

Street view
Map view
10 min
20 min
30 min
Reistijd
Voorzieningen

Bereken je reistijd

Kies je vervoer
Maximale reistijd
10 min.
20 min.
30 min.
Reis moment
Daluren
Piekuren
Toon resultaten

Voorzieningen

Geef hieronder aan welke voorzieningen u op de kaart wilt tonen.

Kies voorzieningen
School
Dokter
Apotheek
Restaurant
Sportschool
OV
Supermarkt
Ziekenhuis
Kerk
Tandarts
Bioscoop
Kapper
Toon resultaten

Bekijk verloop van de zon

Wilt u meer informatie of een afspraak maken?

Bel 020 - 676 66 33, mail of gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Bij het verzenden van dit formulier geef ik toestemming mijn gegevens te verwerken op de manier zoals omschreven in het privacy statement

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms